Kaninkoseklut – oppskrift

Kaninkoseklut

IMG_20170313_202231_156

Oppskrift på kaninkoseklut til de små 🙂 Jeg anbefaler å bruke bomullsgarn siden det kan vaskes på 60 grader, men da jeg lagde oppskriften var jeg litt mer uerfaren og brukte Hobby Garn fra Europris som er polyester og akryl. Det er også veldig skjønt å bruke fluffy garn til teppet, men siden de små biter på alt og gulper en del tenker jeg det er lurt å ha i tankene hvordan kosekluten kan vaskes.

Jeg har oppdatert litt tekst og bilder i juli 2018, men oppskriften er fortsatt den samme. 🙂 Den kosekluten jeg har laget i juli 2018 (den hvite og rosa, det er bilde av den i bunnen av oppskriften) er laget i Sandnes Mandarin Petit med heklenål 2 mm til kaninen og 3 mm til teppet. 

PS: jeg har også en koseklut med bjørnehode. Oppskriften ligger her. 🙂


Hva du trenger:
Garn: Hobby Garn fra Europris. 70% polyester, 30% akryl. (anbefaler et annet garn i stedet, feks Mandrarin Petit fra Sadnes garn eller annet bomullsgarn)
Du trenger litt over ett nøste med hvitt, til kaninen og teppet. Om du er vil ha teppet under litt mindre kan du klare deg med ett, men jeg brukte litt over ett nøste til sammen. Også trenger du ett nøste i en annen farge, jeg brukte lilla.
Heklenål: 3,5 mm for kaninen, og 4 mm for teppet. (bruk alltid en heklenål mindre for bamser slik at heklingen blir tett og fyllet ikke synes så godt.)
Sikkerhetsøyne, 10 mm. (eller border på noen øyne om du vil).
Litt rosa broderingsgarn/bomullsgarn til nese/munn. Jeg brukte Tuva Helårsgarn.
Fyllvatt.


Masker du må kunne:
magisk ring: kan du ikke magisk ring kan du også gjøre det «som vanlig». Altså hvor det er magisk ring med 6 fm, kan du feks hekle 4-6 lm og så binde de sammen med kjm, og hekle 6 fm i den ringen. Magisk ring er likevel en veldig grei måte å gjøre det på, Garnstudio har en video om det her.

Red: Felling. Hekle 2 fm sammen. Bruk usynlig felling om du kan. Dette bildet og forklaring brukte jeg for å lære meg det.

Øk: Øking. Hekle 2 fm i samme maske.

fm – fastmaske

lm – luftmaske

kjm – kjedemaske

hst – halvstav

(1 fm, øk) x 6 = gjenta maskene mellom parentesene 6 ganger.


Du begynner med kaninen. Alt hekles «i runden», dvs. at du ikke binder sammen etter hver omgang, men bare hekler rundt og rundt. Du kan selvfølgelig binde sammen om du foretrekker det. Bruk gjerne en maskemarkør for å markere begynnelsen på hver runde slik at du har oversikt over hvor du er og hvor mange fellinger/økinger du har gjort. Du kan også bruke en tråd til dette.
Jeg sydde fast ører, festet øyne og broderte på nese da jeg holdt på med hodet, men du kan også feste på ørene etterpå om du foretrekker.

Ører –  lag 2:

20180725_111300
1: Magisk ring med 6 fm i = 6

2: (1 fm, øk) x 3 = 9

3: (2 fm, øk) x 3 = 12

4: (3 fm, øk) x 3 = 15

5: (4 fm, øk) x 3 = 18

6-10: 1 fm i hver m = 18 (5 runder)

11: (4 fm, red) x 3 = 15

12-15: 1 fm i hver m = 15 (4 runder)

Avslutt og pass på å ha en lang tråd til å sy fast øret med. «Brett øret i to» og sy litt sammen nede i bunnen, slik at det blir litt bøyd. Se bildene under for referanse (du kan klikke på dem for å få dem større). Du kan også droppe å sy dem sammen i bunnen om du vil ha de litt mer løse. Sy fast til hodet mellom runde 3 og 4.

20180725_111834

Hode:


1: 6 fm i magisk ring = 6

2: Øk x 6 = 12

3: (1 fm, øk) x 6 = 18

4: (2 fm, øk) x6 = 24

5: (3 fm, øk) x 6 = 30

6: (4 fm, øk) x 6 = 36

7: (5 fm, øk) x 6 = 42

8 – 16: 1 fm i hver m = 42 (9 runder)

17: (5 fm, red) x 6 = 36

18: (4 fm, red) x 6 = 30

Sett på øyne mellom rad 12-13, med 8 masker mellom dem. Broder på nese. Her kan du også sy på ørene, eller vente til hodet er ferdig. Jeg foretrekker å sy på munn og slik før jeg gjør ferdig hodet, for hvis du gjør det etterpå når det er fylt og alt, kan du ende opp med å trekke igjen trådene for hardt og gjøre fjeset «inntrykket». Det er også litt lettere å gjøre det underveis føler jeg, for da kan du feste lett bak, og ikke trenge å bekymre deg for om det blir fint eller synlig.

19: (3 fm, red) x 6= 24

20: (2 fm, red) x 6= 18

Fyll hodet med vatt. Fyll mer senere om det trengs. 

21: (1 fm, red) = 12

22: red x 6 = 6

Avslutt og sy igjen det resterende hullet. Pass på å ha en lang tråd slik at du også kan sy hodet fast til teppet.

Armer – lag 2:

1: Magisk ring med 6 fm i = 6

2: øk x 6 = 12

3: (1 fm, øk) x 6 = 18

4-7: 1 fm i hver m = 18 (4 runder)

8: (1 fm, red) x 6 = 12

9: 1 fm i hver m = 12 – fyll godt med vatt 

10: (1 fm, red) x 4 = 8

11-13: 1 fm i hver m = 8 (3 runder)

Avslutt og klipp tråden slik at den er lang nok til å sy på armene med. Du trenger ikke fylle med mer vatt etter runde 9, fordi den tynne enden skal være ganske flat, så den ligger fint under hodet.

Da kan du lage teppet kaninen skal sitte fast i. Jeg har laget teppet med å lage en stor bestemorrute, men det er mange variasjoner du kan lage.

Teppet:
Teppet lages ved å hekle 16 omganger i bestemorsruter-metode. Det er mange instruksjoner på hvordan du gjør det på nett, men jeg tenkte å gi en rask gjennomgang her likevel.

1: først kan du starte med en magisk ring og lage disse maskene:
3 lm (tilsvarer en stav, og hver omg begynner med 3 lm), 2 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm og kjm i den øverste m i de 3 lm fra begynnelsen. Da vil du ha 4 grupper med 3 st, og 1 lm i mellom hver av dem. Disse fire 1 lm i mellom hver vil tilsvare hjørnene i teppet. Noen lager 2 lm i steden for 1, men jeg mener det er nok med 1 lm.

IMG_20170312_105910a
Sånn vil det se ut før du tar kjm i den 3. lm.

2: Bytt farge. Nå begynner du liksom i det ene hjørnet, der hvor du avsluttet, og du lager først 3 lm igjen, som i hver runde, og så tar du 2 st i det hullet som er hjørnet, og lager 1 lm. (Der hvor jeg har den lilla tråden på bildet under.) Dette er det første hjørnet. Så går du over til neste hjørnet, der hvor det er 1 lm, (oransje pil på bildet)

InkedIMG_20170312_111645a_LIb

og lager 3 st, 1 lm, 3 st i det hullet. (I det første bildet har jeg 3 st og 1 lm, og i det neste bildet har jeg laget de andre 3 st.) Dette former et nytt hjørne, og dette skal du alltid gjøre i hvert hjørne, i hver omgang. Husk å ha 1 lm i mellom hver stavgruppe, altså etter hver gang du lager 3 staver.

Fortsett omgangen med å gjøre dette i de andre to hjørnene også. I det siste hjørnet har du jo allerede laget den ene delen, de 3 lm og 2 st fra begynnelsen. Så nå lager du 3 st og 1 lm, og tar en kjm i den øverste maska i de 3 lm du laget helt først, for å lage det siste hjørnet.

3: Bytt farge. Nå skal vi utvide enda mer. På bilder under ser du de nye hjørnene, men i mellom hjørnene er det også et hull, der hvor du har laget 1 lm i mellom hver stavgruppe. Nå skal du hekle i dette hullet også. Altså, så skal du hekle 2 doble stavgrupper ( 3st, 1 lm, 3 st) i hvert hjørne, men du skal også hekle 3 st i hvert hull i mellom hjørnene. For hver omgang blir det flere hull mellom hjørnene, og det er slik teppet utvides. (Husk igjen på å ha 1 lm i mellom hver stavgruppe, slik at disse hullene formes).

InkedIMG_20170312_112008a_LIb

Nå vil denne omgangen se slik ut:

4: Bytt farge. Så fortsetter du bare slik, og bytter farge annenhver gang, til du har 16 omganger.

Når du har gjort ferdig 16 omganger med dette, så kan du lage en kant rundt. Jeg synes det er finest å lage en kant, og på denne har jeg laget en som bølger litt, men du kan også bare hekle en helt rett en. Da ville jeg ha laget 1 halvstav i hver maske rundt.

Bølgekant:
IMG_20170312_230610

Etter å ha bindet sammen det siste hjørnet begynner du jo også kanten her. Derfor gjør du først slik:
1 halvstav i de 2 første masker, 1 fm i neste m, og 1 kjm i lm-mellomrommet.

Så i hver stavgruppe mellom hjørnene gjør du slik:
1 fm, 1 halvstav, 1 fm, 1 kjm i lm-mellomrommet

I hjørnet gjør du slik:
1 fm, 2 halvstaver, 1 st i lm-rommet, 2 halvstaver, 1 fm, kjm i lm-rommet.

Dette gjentar du altså rundt teppet, til du kommer til siste hjørnet.Her har du jo allerede begynt og avslutter derfor slik:
1 fm i første m, 1 halvstav i de neste 2 m, 1 st i lm-rommet og kjm sammen med første maske fra omgangen.


Da kan du sy på kaninen!
Først syr du på armene under hodet. Bare sånn ca midt på under hodet. Deretter tar du tråden fra hodet og syr dette fast i teppet. Sy fast i første omgangen, altså hvor det er 4 stavgrupper. Sy godt fast rundt hele hodet, så det ikke er løst.

IMG_20170314_141200

Hvis du vil at den kan ligge sånn som å bildet, bør du sy hodet slik at fjeset vender mot spissen. (min er litt skeiv, men jeg håper du skjønner hva jeg mener) Men, dette er jo ikke så nøye for babyen som skal ha den, men mer for estetiske grunner. Så du kan sy slik du vil.

IMG_20170314_141046

IMG_20170314_141301

20180725_181305

Den rosa er fra juli 2018 og laget i Mandarin Petit.

Da er kosekluten din fiks ferdig! Jeg håper oppskriften var lett å forstå, ellers må du bare spørre og gjerne si ifra om det er noe som er feil eller vanskelig.


Du kan gjerne selge ferdige produkter laget med mine oppskrifter, men gi en referanse til meg eller min oppskrift, enten bloggen eller instagrammen min. Dette gjelder privat salg slik som epla, etsy, instagram, facebook osv. Ikke post oppskriftsteksten eller bildene på egen blogg uten å gi referanse til meg eller å spørre meg om det er greit først. Du kan reposte denne oppskriften, bare pass på at det er linket tilbake til meg.

Hvis du lager denne og har lyst til å vise meg, må du gjerne dele på instagram under taggen #katrineklarer ! 😀 Takk for at du las! 🙂

Jeg er også på Ravelry! Du kan legge til din ferdige koseklut i et prosjekt om du vil der, klikk knappen under for å se andres prosjekter med min oppskrift 🙂

Reklame

6 kommentarer om “Kaninkoseklut – oppskrift

  1. Hei. Tusen takk for at du deler en så flott og lett forklart oppskrift. Heklet den ferdig på en kveld. Hadde ranglelyd inni hodet og pimpa den med noen hekla kruseduller i hjørnene. Hekla i drops merino ekstra fine. Vart utrolig søt😍

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s