Kaninkoseklut

IMG_20170313_202231_156

Her kommer en oppskrift på en «lovey», dvs. et «bamseteppe», koseklut, for de små. Jeg synes de er helt herlige. Da kan ungen både ha teppet, og en liten venn å kose med. Jeg har laget en med et kaninhode og armer, og et bestemorsruter-teppe under. Jeg laget denne kosekluten i Hobby Garn fra Europris, som egentlig er et veldig greit garn. Det er mykt og godt, og det er veldig rimelig pris på det. 8 kr nøstet! Men, jeg er litt usikker på om det er et garn de alltid har inne? Da jeg kjøpte det var det tatt inn som et tilbud under åpninga at butikken etter en oppussing. Så, nå ser jeg at de bare selger ut resten av de dem tok inn da. Likevel har jeg sett andre lage ting av dette garnet, og det er et garn fra Trysil garn, så jeg håper de tar det inn igjen. (Så hvis du har tenkt å lage denne, anbefaler jeg å gå og sjekke din lokale Europris for garn og høre med de da, ellers kan du jo prøve å finne et annet garn. :))
Jeg har fått tips om at det fungerte fint å bruke Baby Soft fra Nille! 🙂

Hva du trenger:
Garn: Hobby Garn fra Europris. 70% polyester, 30% akryl. 
Du trenger litt over ett nøste med hvitt, til kaninen og teppet. Om du er vil ha teppet under litt mindre kan du klare deg med ett, men jeg brukte litt over ett nøste til sammen. Også trenger du ett nøste i en annen farge, jeg brukte lilla.
Heklenål: 3,5 mm for kaninen, og 4 mm for teppet.
Safety eyes, 10 mm. (eller border på noen øyne om du vil).
Litt rosa broderingsgarn/bomullsgarn til nese/munn. Jeg brukte Tuva Helårsgarn.
Fyllvatt.

Spesielle masker:
magisk ring: kan du ikke magisk ring kan du også gjøre det «som vanlig». Altså hvor det er magisk ring med 6 fm, kan du feks hekle 4-6 lm og så binde de sammen med kjm, og hekle 6 fm i den ringen. Magisk ring er likevel en veldig grei måte å gjøre det på, Garnstudio har en video om det her.

Invdec: invdec står for invisible decrease, og betyr da usynlig felling. Du kan også bruke vanlig felling, men invdec blir ofte litt finere. Dette bildet og forklaring brukte jeg for å lære meg det.

Øk: når det står øk så mener jeg at du skal hekle 2 fm i samme maske.

Du begynner med kaninen. Alt hekles «i runden», dvs at du ikke binder sammen etter hver omgang, men bare hekler rundt og rundt. Du kan selvfølgelig binde sammen om du foretrekker det, men det var slik jeg gjorde det. Da kan det være greit å ha en markør for å vise hvor runden begynner, eller bare telle.
Jeg sydde fast ører, festet øyne og broderte på nese da jeg holdt på med hodet, og hvis du og vil det kan du begynne med ørene først:

Ører –  lag 2:

IMG_20170311_232602
1: Magisk ring med 6 fm i = 6

2: 1 fm, øk x 3 = 9

3: 2 fm, øk x 3 = 12

4: 3 fm, øk x 3 = 15

5: 4 fm, øk x 3 = 18

6-10: 1 fm i hver m = 18

11: 4 fm, invdec x 3 = 15

12-15: 1 fm i hver m = 15

Avslutt og pass på å ha en lang tråd til å sy fast øret med. «Brett øret i to» og sy litt sammen nede i bunnen, slik at det blir litt bøyd. Sy fast til hodet.

Hode:

IMG_20170312_154236_994
1: 6 fm i magisk ring = 6

2: Øk x 6 = 12

3: 1 fm, øk x 6 = 18

4: 2 fm, øk x6 = 24

5: 3 fm, øk x 6 = 30

6: 4 fm, øk x 6 = 36

7: 5 fm, øk x 6 = 42

8 – 16: 1 fm i hver m = 42

17: 5 fm, invdec x 6 = 36

18: 4 fm, invdec x 6 = 30

Sett på øyne mellom rad 12-13. Broder på nese. Her kan du også sy på ørene, eller vente til hodet er ferdig. Jeg foretrekker å sy på munn og slik før jeg gjør ferdig hodet, for hvis du gjør det etterpå når det er fylt og alt, kan du ende opp med å trekke igjen trådene for hardt og gjøre fjeset «inntrykket». Det er også litt lettere å gjøre det underveis føler jeg, for da kan du feste lett bak, og ikke trenge å bekymre deg for om det blir fint eller synlig. 

IMG_20170312_001045

19: 3 fm, invdec x 6= 24

20: 2 fm, invdec x 6= 18

Fyll hodet med vatt. 

21: 1 fm, invdec = 12

22: invdec x 6 = 6

Avslutt og sy igjen det resterende hullet. Pass på å ha en lang tråd slik at du også kan sy hodet fast til teppet.

Armer – lag 2:

IMG_20170313_1658351: Magisk ring med 6 fm i = 6

2: øk x 6 = 12

3: 1 fm, øk x 6 = 18

4-7: 1 fm i hver m = 18

8: 1 fm, invdec x 6 = 12

9: 1 fm i hver m = 12 – fyll godt med vatt

10: 1 fm, invdec x 4 = 8

11-13: 1 fm i hver m = 8

Avslutt og klipp tråden slik at den er lang nok til å sy på armene med. Du trenger ikke fylle med mer vatt etter runde 9, fordi den tynne enden skal være ganske flat, så den ligger fint under hodet.

IMG_20170313_170934

Da kan du lage teppet kaninen skal sitte fast i:

Teppet:
Teppet lages ved å hekle 16 omganger i bestemorsruter-metode. Det er mange instruksjoner på hvordan du gjør det på nett, men jeg tenkte å gi en rask gjennomgang her likevel.

1: først kan du starte med en magisk ring og lage disse maskene:
3 lm (tilsvarer en stav, og hver omg begynner med 3 lm), 2 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm og kjm i den øverste m i de 3 lm fra begynnelsen. Da vil du ha 4 grupper med 3 st, og 1 lm i mellom hver av dem. Disse fire 1 lm i mellom hver vil tilsvare hjørnene i teppet. Noen lager 2 lm i steden for 1, men jeg mener det er nok med 1 lm.

IMG_20170312_105910a
Sånn vil det se ut før du tar kjm i den 3. lm.

2: Bytt farge. Nå begynner du liksom i det ene hjørnet, der hvor du avsluttet, og du lager først 3 lm igjen, som i hver runde, og så tar du 2 st i det hullet som er hjørnet, og lager 1 lm. (Der hvor jeg har den lilla tråden på bildet under.) Dette er det første hjørnet. Så går du over til neste hjørnet, der hvor det er 1 lm, (oransje pil på bildet)

InkedIMG_20170312_111645a_LIb

og lager 3 st, 1 lm, 3 st i det hullet. (I det første bildet har jeg 3 st og 1 lm, og i det neste bildet har jeg laget de andre 3 st.) Dette former et nytt hjørne, og dette skal du alltid gjøre i hvert hjørne, i hver omgang. Husk å ha 1 lm i mellom hver stavgruppe, altså etter hver gang du lager 3 staver.

Fortsett omgangen med å gjøre dette i de andre to hjørnene også. I det siste hjørnet har du jo allerede laget den ene delen, de 3 lm og 2 st fra begynnelsen. Så nå lager du 3 st og 1 lm, og tar en kjm i den øverste maska i de 3 lm du laget helt først, for å lage det siste hjørnet.

3: Bytt farge. Nå skal vi utvide enda mer. På bilder under ser du de nye hjørnene, men i mellom hjørnene er det også et hull, der hvor du har laget 1 lm i mellom hver stavgruppe. Nå skal du hekle i dette hullet også. Altså, så skal du hekle 2 doble stavgrupper ( 3st, 1 lm, 3 st) i hvert hjørne, men du skal også hekle 3 st i hvert hull i mellom hjørnene. For hver omgang blir det flere hull mellom hjørnene, og det er slik teppet utvides. (Husk igjen på å ha 1 lm i mellom hver stavgruppe, slik at disse hullene formes).

InkedIMG_20170312_112008a_LIb

Nå vil denne omgangen se slik ut:

4: Bytt farge. Så fortsetter du bare slik, og bytter farge annenhver gang, til du har 16 omganger.

Når du har gjort ferdig 16 omganger med dette, så kan du lage en kant rundt. Jeg synes det er finest å lage en kant, og på denne har jeg laget en som bølger litt, men du kan også bare hekle en helt rett en. Da ville jeg ha laget 1 halvstav i hver maske rundt.

Bølge-kant:
IMG_20170312_230610

Etter å ha bindet sammen det siste hjørnet begynner du jo også kanten her. Derfor gjør du først slik:
1 halvstav i de 2 første masker, 1 fm i neste m, og 1 kjm i lm-mellomrommet.

Så i hver stavgruppe mellom hjørnene gjør du slik:
1 fm, 1 halvstav, 1 fm, 1 kjm i lm-mellomrommet

I hjørnet gjør du slik:
1 fm, 2 halvstaver, 1 st i lm-rommet, 2 halvstaver, 1 fm, kjm i lm-rommet.

Dette gjentar du altså rundt teppet, til du kommer til siste hjørnet.Her har du jo allerede begynt og avslutter derfor slik:
1 fm i første m, 1 halvstav i de neste 2 m, 1 st i lm-rommet og kjm sammen med første maske fra omgangen.

Da kan du sy på kaninen!
Først syr du på armene under hodet. Bare sånn ca midt på under hodet. Deretter tar du tråden fra hodet og syr dette fast i teppet. Sy fast i første omgangen, altså hvor det er 4 stavgrupper. Sy godt fast rundt hele hodet, så det ikke er løst.

IMG_20170314_141200

Hvis du vil at den kan ligge sånn som å bildet, bør du sy hodet slik at fjeset vender mot spissen. (min er litt skeiv, men jeg håper du skjønner hva jeg mener) Men, dette er jo ikke så nøye for babyen som skal ha den, men mer for estetiske grunner. Så du kan sy slik du vil.

IMG_20170314_141046

IMG_20170314_141301

Da er kanin-loveyen din fiks ferdig! Jeg håper oppskriften var lett å forstå, ellers må du bare spørre og gjerne si ifra om det er noe som er feil eller vanskelig.

Du kan gjerne selge ferdige produkter laget med mine oppskrifter, men gi en referanse til meg eller min oppskrift, enten bloggen eller instagrammen min. Dette gjelder privat salg slik som epla, etsy, instagram, facebook osv. Ikke post oppskriftsteksten eller bildene på egen blogg uten å gi referanse til meg eller å spørre meg om det er greit først. Du kan reposte denne oppskriften, bare pass på at det er linket tilbake til meg.

Hvis du lager denne og har lyst til å vise meg, må du gjerne dele på instagram under taggen #katrineklarer ! 😀 Takk for at du las! 🙂

Skjermbilde jek

Jeg er også på Ravelry! Du kan legge til din ferdige koseklut i et prosjekt om du vil der, klikk knappen under for å se andres prosjekter med min oppskrift 🙂

Reklamer
Posted by:Katrine

3 replies on “Kaninkoseklut – oppskrift

  1. Hei. Tusen takk for at du deler en så flott og lett forklart oppskrift. Heklet den ferdig på en kveld. Hadde ranglelyd inni hodet og pimpa den med noen hekla kruseduller i hjørnene. Hekla i drops merino ekstra fine. Vart utrolig søt😍

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s