Løper i Setesdalsmønster – Tablerunner

English at the bottom.

øøøæ

Løper laget med filet hekling, med mønster inspirert av det klassiske Setesdals-mønsteret.

Etter å ha sett den fine Marius-løperen på Ninas blogg (denne er nå borte) ble jeg veldig inspirert til å lage min egen versjon med Setesdalsmønsteret. Jeg er selv fra dalen og hadde veldig lyst å prøve meg på litt filethekling. Så tusen takk for inspirasjon, Nina! Sjekk ut bloggen hennes i linken over, hun har masse fint.

Setesdalsmønsteret er så klart ikke min oppfinnelse, litt usikker på hvordan opphavsretten er på slike ting, men Dale of Norway eier det kanskje? Jeg håper i hvert fall det er ok at jeg deler min lille versjon av mønsteret her. Jeg har trukket inspirasjon fra både min egen Setesdalskofte og fra PT Design sin gratis pute-oppskrift. Mønsteret er altså litt fritt tatt i fra Setesdalsmønsteret.

Garn: Scilla, 100% bomull. Passer nål 4. (Garnet er utgått, så finn ett som ligner)
Ca. 200g/400m
Nål: 3 mm

Min lille løper ble 73 cm lang, og 34 cm bred.

Masker å kunne:
lm – luftmaske
st – stav
hst – halvstav
kjm – kjedemaske

øøøø

Filet-hekling:
Filethekling går ut på at du hekler etter diagram, lignende som i strikking, men at du lager enten hull eller staver. Hver rute består av enten et hull, som er 2 lm, eller av staver, som er 2 st. I mellom hver rute lages det også 1 st. Så hvis du har en rute med staver(svart i diagrammet), så lager du 1 st i staven, 2 staver i hullet og 1 st i staven. Er det ett hull(hvitt) så lager du 1 st i staven, 2 lm, og 1 st i staven.

Du kan tenke deg at de tynne strekene i mellom hver svarte og hvite rute er en stav.
Sjekk også ut Ninas blogg for å se hvordan hun forklarer.
Jeg brukte også denne engelske siden for å forstå filet hekling.

Oppskrift:
Lag 86 lm.

Begynn så diagrammet ved å lage det første hullet med å lage 1 st i 8. lm fra nåla.
Første linje i diagrammet er bare hvite ruter, som vi si at første runde er å lage bare hull. Dette gjør du ved å lage 1 st, 2 lm, hopp over 2 m,  1 st, 2 lm, hopp over 2 m, hele veien.
Neste runde begynner med 1 hull, og det gjør hver runde. Dette er for å lage en ramme rundt som du kan hekle kant i etter på. Resten er bare svart utenom den siste som er ett hull, og det vil si at du skal lage staver. Da blir det stav i staven, og 2 staver i hullet hele veien.
NB: Fra 2. runde og til siste så lager du alltid 5 lm, hopp over 2 m, og 1 st i neste. De 3 første lm vil tilsvare den første staven, og de 2 siste de to 2 lm som danner hullet. Når du skal lage siste st i runden lager du denne i 3. lm fra de 5 fra begynnelsen på forrige runde. 

setesdalferdigfarge

Kant rundt:
Snu, og lag 1 hst i hver st, og 2 hst i hvert hull langs toppen og bunnen av løperen. Langs sidene lager du bare 2 hst i hvert hull og ikke noe i mellom. I hvert hjørne lager du 4 hst i hullet. I siste hjørne/hull lager du 2 hst og 1 kjm sammen med første m på runden. Avslutt og fest alle løse tråder.

Bløt løperen litt og blokk den om nødvendig.

Takk for at du brukte oppskriften min!

Om du vil dele med meg hvordan den ble kan du sende meg bilde, eller dele på Instagram med #katrineklarer eller @katrineklarer. 🙂

 

 

English:

I have made a table runner inspired by the traditional knit pattern called Setesdal. This pattern is not mine, and I have just loosely made up a design based on that. So I take no credit for the orginal design, check out Dale of Norway  and PT Design. 

I was inspired by Nina who has made a table runner based on another famous Norwegian knit pattern called Marius.

What you’ll need:
Yarn: Cotton yarn that fits hook 4mm/G – about 300-400m
Hook: 3 mm/C/D
Size: 73 cm long, 43 cm broad.

Stitches:
ch – chains
dc – double crochet
hdc – half double crochet
sl st – slip stitch

 

Filet crochet:
Don’t know filet crochet? I used this tutorial to learn it. It is a very nice tutorial. 🙂

Pattern:
Chain 86 and start by making 1 dc in the 8th chain from the hook. Follow the diagram above.
The white squares are holes, and the black are dc’s. You start by making one round with only holes. And for each round you start and end with a hole, this forms a frame the you can later make an edging in.
Each round starts by making 5 chains, and making 1 dc in the 3rd st. You end the round by making a dc in the 3rd chain from the beginning 5 from last round. This is also explained in the tutorial above.

Edging:
On the top and the bottom of the tablerunner you make 2 hdc in every hole and 1 hdc in every dc. Along the sides you make 2 hdcs in every hole. In the 3 first corners you make 4 hdcs, and in the last corner you make 2 hdc, and 1 sl st into the first hdc on the round.

Cut the thread and fasten all loose ends.

Wet and block if needed.

If you want to share your work you can send me a picture, or share on Instagram by tagging me with either #katrineklarer or @katrineklarer.

Thank you!

Reklame

2 kommentarer om “Løper i Setesdalsmønster – Tablerunner

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s