Sitronte-sjal

P4110006 - etter blokking p

English version here. 

Materialer
Garn: Soft Merino – Strikkeline – 22/10 – 3,5-4 mm. 215 m per 100 g.
Mengde: 200 g i en eller to farger (100 g i hver farge)
Jeg brukte garn som var Limited Edition; lys gult til rillene og et hvitt med spetter til glattstrikken.
Pinne nr: 6 mm – jeg brukte en rundpinne på 120 cm
Sjalets størrelse (blokket): 48 cm bredt (målt ned langs midtmaskene) og ca. 156 cm i spenn, fra tupp til tupp.


Info om oppskriften
Sjalet strikkes frem og tilbake, og ved å gjenta 4 pinner. Det økes i hver side på hver pinne, og i midten annenhver pinne. Det veksles mellom rillestrikk og glattstrikk. Du strikker hovedsaklig rette masker, men hver fjerde pinne strikkes vrangt for å få glattstrikk. I mitt sjal har jeg valgt å ha rillestrikken i en farge og glattstrikken i en annen farge, og får derfor også fargeveksling. Mot slutten av sjalet kommer det to hullrader. Disse strikkes ved å lage kast og strikke 2 m rett sammen.

Denne oppskriften er ikke blitt testet av noen andre. Jeg har kun strikket den selv og kun i dette garnet. Hvis du prøver oppskriften tar jeg gjerne i mot tilbakemeldinger på hvordan den var å forstå, og hvilket garn du brukte. 🙂 Du kan kontakte meg på katrineklarer@outlook.com eller i kommentarer på innlegget. Jeg vil oppdatere dette innlegget om jeg får noen tilbakemeldinger på garn osv.


P4150031 - nærbilde på


Opphavsrett
Dette er en oppskrift laget av meg, Katrine Hansen Tveito. Ikke del denne oppskriften på din egen side, men link heller tilbake til min side om du vil dele den. Du kan selge ferdige produkter laget med denne oppskriften. Hvis du selger produktene på nett skal jeg bli kreditert, enten via navn, bloggaddresse, Etsy, Ravelry, Strikkoteket eller Instagram-profilen min.


Masker som brukes
rett 
vrang 
vridd rett – rett maske som strikkes i bakre maskeledd. Video på hvordan dette gjøres her. 
øk ved 2 rett i samme maske – strikk to masker i samme maske ved å strikke i fremre og bakre ledd av masken
øk-h – stikk den venstre pinnen inn mellom tverrtråden forfra og vri til høyre slik at det blir en løkke på pinnen, og strikk denne rett.
øk-v – stikk den venstre pinnen inn mellom tverrtråden bakfra og vri den til venstre slik at det blir en løkke på pinnen, og strikk denne rett.
Pickles har en fin video om hvordan dette gjøres, se den her. 
øk 1 vridd vrang – øk ved å plukke opp tverrtråden med venstre pinne og strikk denne som en vridd vrang maske. Video om hvordan strikke vridd vrang her. 
kast – ta tråden over pinnen, i neste omgang strikkes denne som en rett maske
2 rett smn – strikk 2 masker sammen som 1 rett maske

Hver pinne utenom den første begynner ved å strikke første masken vridd rett og avsluttes ved å ta tråden foran arbeidet og ta siste maske løst av. Dette er for å skape en fin kant og er en teknikk jeg lærte da jeg strikket Eliesjalet av Ann Silje Rolnes. En kjempefin oppskrift som anbefales. 🙂


P4100002 - maskemarkører


Oppskriften – begynnelsen

Legg opp 6 m i bunnfargen (dette er den fargen som vil være i rillestrikken)

1: strikk 1 rett, strikk 2 rett i samme maske, sett en maskemarkør, strikk 2 rett, sett en maskemarkør, strikk 2 rett i samme maske, ta siste maske løst av med tråden foran arbeidet

2: strikk 1 vridd rett, strikk 2 rett i samme maske, strikk rett frem til maskemarkøren og strikk 2 vrang, strikk rett frem til nest siste maske og strikk 2 rett i samme maske, ta siste maske løst av med tråden foran arbeidet


Mønsterrapport (pinne 3-6 gjentas for å etablere mønster)

Bytt til detaljfarge (glattstrikk)

3: Strikk 1 vridd rett, strikk 2 rett i samme maske, strikk rett frem til maskemarkøren, øk-h, strikk 2 m rett, øk-v, strikk rett frem til nest siste maske, strikk 2 rett i samme maske, ta siste maske løst av med tråden foran arbeidet

4: strikk 1 vridd rett, øk 1 vridd vrang, strikk vrang frem til siste maske, øk 1 vridd vrang, ta siste maske løst av med tråden foran arbeidet

Bytt til bunnfargen (rillestrikk)

5: Strikk 1 vridd rett, strikk 2 rett i samme maske, strikk rett frem til maskemarkøren, øk-h, strikk 2 rett, øk-v, strikk rett frem til nest siste maske, strikk 2 rett i samme maske, ta siste maske løst av med tråden foran arbeidet

6: strikk 1 vridd rett, strikk 2 rett i samme maske, strikk rett frem til maskemarkøren og strikk 2 vrang, strikk rett frem til nest siste maske og strikk 2 rett i samme maske, ta siste maske løst av med tråden foran arbeidet


Gjenta pinnene 3-6. Altså at du øker ved å strikke 2 rett i samme maske (i fremre og bakre maskeledd) i den andre og nest siste maska på hver omgang, og at du øker med øk-h og øk-v på hver sin side av maskemarkørene annenhver omgang. Maskene mellom de to maskemarkørene skal alltid være rette, altså at de strikkes rett på rettsiden og vrang på vrangsiden.

Gjenta til du få 20 riller totalt. Nå skal du begynne på hullbordene.


Hullbordene
Hullbord 1 i detaljfargen

1: 1 vridd rett, øk med 2 rett i samme maske, *1 kast, 2 rett smn* gjenta maskene i *…* frem til maskemarkøren, øk-h, strikk 2 rett, øk-v, *2 rett smn, 1 kast* gjenta maskene i *…* til nest siste maske, øk med 2 rett i samme maske, ta siste maske løst av med tråden foran arbeidet

2: strikk 1 vridd rett, øk 1 vridd vrang, strikk vrang frem til siste maske, øk 1 vridd vrang, ta siste maske løst av med tråden foran arbeidet

Gjenta pinne 5 og 6 fra mønsterrapporten i bunnfargen (rillestrikk).

Hullbord 2 i detaljfargen

1: 1 vridd rett, øk med 2 rett i samme maske, *1 kast, 2 rett, 2 rett smn*  gjenta maskene i *…* frem til 2 m før midtmaskene, 1 kast, 2 rett smn, øk-h, 2 rett, øk-v, 2 rett smn, 1 kast, *2 rett smn, 2 rett, 1 kast* gjenta maskene i *…* frem til det er 2 masker igjen, øk med 2 rett i samme maske, ta siste maske løst av med tråden foran arbeidet

2: strikk 1 vridd rett, øk 1 vridd vrang, strikk vrang frem til siste maske, øk 1 vridd vrang, ta siste maske løst av med tråden foran arbeidet

Gjenta pinne 5 og 6 fra mønsterrapporten i bunnfargen (rillestrikk).

Hvis du vil lage disse hullbordene før eller senere i sjalet, altså etter flere eller færre riller, så kan du godt prøve det. I teorien skal det gå siden du alltid vil ha partall med masker på pinnen.


Avsluttende kant

Fortsett med riller i samme farge (eller den andre fargen om du vil).

1: Strikk 1 vridd rett, øk med 2 rett i neste maske, strikk rett frem til maskemarkøren, ta maskemarkøren av arbeidet, strikk 2 rett, ta maskemarkøren av arbeidet, strikk rett frem til nest siste maske, øk med 2 rett i samme maske, ta siste maske løst av med tråden foran arbeidet

Fell av. Jeg felte av med å strikke 2 m smn vridd rett. Du velger den måten du vil, men ikke fell av vrangt. Fell av med rette masker slik at du får den siste rillen på rettsiden.


P4100003 - ublokket
Før blokking

Nå kan du velge om du vil blokke sjalet eller ikke. Jeg la mitt sjal litt i vann og klemte forsiktig ut vannet. Deretter la jeg det på et håndkle og strakk litt i det. Festet sjalet med knappenåler i ei yogamatte (eller annen matte, seng, sofa). Jeg fokuserte mest på å få kanten til å ligge rett og litt strukket ut. Sjalet mitt ble mye løsere i strukturen (og større) bare ved å bløyte det. Så om du ikke vil ha det resultatet kan du la være. Da blir det mer fast i strukturen.

Jeg er absolutt ingen ekspert på dette så ta gjerne det jeg sier med en klype salt. 🙂


P4150037- fullfigur på


Takk for at du kikket innom oppskriften min, og ta gjerne kontakt om det skulle være noe! Du kan nå meg på katrineklarer@outlook.com

Har du strikket sjalet? Del det gjerne som prosjekt på Ravelry så jeg kan se!
Eller del på Instagram ved å tagge meg @katrineklarer eller med #katrineklarer eller #sitrontesjal #lemonteatimeshawl

Reklame

En kommentar om “Sitronte-sjal

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s