Herr Krabbe – oppskrift!

Hei alle sammen!

Her kommer min første egenlagde oppskrift på en bamse-krabbe! Jeg håper den er god, og dere må gjerne si ifra om dere ser noe som skurrer.

Hva du trenger: 
Garn: Thea fra Europris, ca. 1 nøste, i fargen rød.
Heklenål nr. 3,5 (garnet passer til 3,5-4, men det er alltid lurt å bruke en mindre nål når man lager bamser).
Fyllvatt (jeg bruker en type som jeg kjøpte på Hobbyhimmelen. Anbefaler en type som er litt fast).
Safety eyes eller tråd til å sy øyne.
Nål og saks.

Herr. Krabbe

Til krabbekroppen så hekler du 2 lapper i heksagon-mønster som du syr sammen senere.

img_20170214_112820
Underveis i prosessen av lappene

Jeg brukte et tutorial fra denne siden: https://www.craftsy.com/blog/2015/11/crochet-hexagon/ hvor jeg brukte Solid Crochet Hexagon. Det finnes mange mønster til heksagon, men det var denne jeg fant, og likte, siden den er ganske lett å følge, til tross for at den er på engelsk.
Jeg fulgte dette mønsteret, og i tillegg la jeg til en ekstra runde(runde 4). Dette er altså ikke mitt mønster, så gå gjerne innom der for å støtte opp om det, men den er gratis, og derfor har jeg tatt meg friheten og oversatt det til norsk for dere:

Solid heksagon-lapp:
1: lag en magisk ring eller hekle 4 lm og bind sammen med kjm. 2 lm (teller ikke som en maske) og hekl 12 staver i ringen. Bind sammen med kjm = 12 masker

2: 4 lm (teller som 1 stav og 1 lm), 2 st i samme maske.  *1 st i neste maske, 2 st, 1 lm, 2 st i neste maske. Repeter fra * 4 ganger, og avslutt med en stav i den første maska du lager 4 lm i fra. Bind sammen i 3. lm med kjm = 28 masker

3: 4 lm. 2 st i første maske. * hopp over 1 maske. 1 st i de neste 3 masker. Hopp over 1 maske. Lag så gjørnet ved å ta 2 st i mellomrommet, 1 lm og 2 st i samme mellomrom. Repeter fra * 4 ganger til, og bind sammen med kjm i 3. lm fra begynnelsen = 42 masker


4: 4 lm, 2 st i første maske, * hopp over 1 st, så 1 st i neste 5 masker, hopp over en stav. Lag så hjørnet ved å ta 2 st i mellomrommet, 1lm og 2 st i samme mellomrom. * gjenta ut runden og kjm sammen i den 3. lm fra begynnelsen = 54 masker

 

Underside: Til den lappen som skal fungere som undersiden av krabben, skal du så hekle en rad med halvstaver i hver maske rundt. Så kan du binde av og fest tråden.
Overside: Til den lappen som skal fungere som toppen av krabbekroppen, skal du hekle 4 omganger med halvstaver i hver maske rundt. Så kan du binde av, men pass på denne gangen at du sparer en lang tråd du kan sy sammen delen med etterpå.
Begrep:
Felling: Der det står fell, skal du ta å hekle sammen 2 fastmasker til en. Dette gjør du ved å ta nåla ned i den første masken, tar opp tråd, så tar du nåla ned i neste maske, tar opp tråd, og da har du 3 løkker på nåla. Ta opp tråd og trekk den igjennom alle 3.

img_20170215_191026

Ben – lag 6 stk.

Både ben og armer hekles i spiral, det vil si at vi ikke binder sammen med kjm, men bare hekler rundt og rundt. Jeg fant dette enklest siden det er så få masker uansett. For å holde styr på maskeantallet, kan du telle hver runde eller sette ett merke i begynnelsen.

1: Kan du magisk ring, kan du lage dette med 4 fastmasker i, eller så kan du hekle 4 lm og kjm for å binde dem sammen = 4 masker
2: 2 fm i hver maske x 4 = 8 masker
3: 2 fm i første, 1 fm i de 3 neste masker x 2 = 10 masker
4-10: 1 fm i hver maske = 10 masker

Klipp av tråden slik at den er lang nok til å sy fast benet, og trekk tråden igjennom siste masken.

img_20170214_202208
Heksagon-lapp, to klør, og ett ben.

Arm – lag 2

Her skal du lage en høyre- og en venstrearm, men begynnelsen er lik på begge:

1: Hekle 10 lm og bind dem sammen med kjm = 10 masker (prøv å få en lang tråd i begynnelsen slik at du kan bruke denne til å sy armen fast med senere).
2-6: 1 fm i hver maske = 10  masker
7: 2 fm i første, 1 fm i neste 4 masker x 2 = 12 masker
8-10: 1 fm i hver maske = 12 masker
11: Fell x 4 så 2 fm i hver av de fire neste maskene = 12 masker
12: fell x 2, så 1 fm i neste 3, so 2fm i neste, så 2 fm i neste, så 3 fm = 12 masker
13-14: 1 fm i hver = 12 masker
15: 2 fm i hver maske = 22 masker

Arm 1:
Først lager du en arm hvor du begynner med den store kloa, før du så lager den lille:

Stor klo – fortsett fra hvor du slapp fra armen:

1: 1 fm i neste 6 m, hopp over 10 m, 1 fm i neste 6 m = 12 masker
2: 1 fm i hver maske =12 masker
3: fell x 6 = 6 masker
4: 1 fm i hver maske = 6 masker
5: fell x 3 = 3 masker

Bind av og sy igjen det gjenstående hullet og fest tråden.

Liten klo – start med ny tråd i den første maska av de resterende 10 maskene på armen

1: 1 fm i hver av de 10 maskene, og kjm i første for å binde dem sammen = 10 masker (her er det også lurt å feste tråden inni armen, fordi det kan være vanskelig å få til senere).
2: fell x 5 = 5 masker
3: 1 fm i hver maske = 5 masker
4: fell x 2 = 3 masker

Bind av og sy igjen det resterende hullet og fest tråden.

Arm 2: Så for å få en speilvendt klo til andre siden gjør du rett og slett omvendt:

Liten klo

1: 1 fm i de neste 5 masker, hopp over 12 m, og 1 fm i de neste 5 masker = 10 masker
2: fell x 5 = 5 masker
3: 1 fm i hver maske = 5 masker
4: fell x 2 = 3 masker

Bind av og sy igjen det resterende hullet og fest tråden.

Stor klo – start med ny tråd i den første maska av de resterende 12 maskene på armen

1: 1 fm i hver maske og kjm i første maske for å binde dem sammen = 12 masker (her er det også lurtå feste tråden inni armen, fordi det kan være vanskelig å få til senere).
2: 1 fm i hver maske = 12 masker
3: fell x 6 = 6 masker
4: 1 fm i hver maske = 6 masker
5: fell x 3 = 3 masker

Bind av og sy igjen det resterende hullet og fest tråden.

Slik får du to speilvendte armer/kloer, og de skal vende slik at den minste kloa er inn i mot hverandre, og de største kloene skal vende ut mot de andre små bena.

img_20170215_153153

Sammensetning:

Legg lappen som hører til undersiden (den med bare en omgang med halvstaver rundt) ned på et bord med vrangsiden opp. Legg ut benene og armene slik du føler er naturlig. Slik gjorde jeg det:
Fyll bena og armene opp med vatt, men ikke fyll dem helt stappfulle. La en liten del av enden være uten fyll, for det er denne du skal sy fast til kroppen.
Sy hullet i bena og armene igjen, og fest dem til underside-lappen på sine plasser. Fest trådene.

img_20170215_201107
Jeg plasserte delene slik

Så tar du overside-lappen (den med 4 omganger med halvstaver) og legger oppå slik at spissene på heksagonet samsvarer. Jeg begynte bakerst å sy dem sammen. Nå vil du passe på at du sy igjennom både lappene, og bena og armene. Du må også passe på at overside-lappen dekker den råe kanten av bena og armene.
Når du kommer mot fremsida, ca. midt mellom de to armene, fester du øynene om du har øyne som festes på baksida. Hvis ikke kan du velge å sy på dem senere, eller sy øyne med bare tråd senere.

img_20170215_202748
Når du har en liten åpning igjen, ca. når du er med de to siste bena, tar du en pause og begynner å fylle opp kroppen med vatt. Pass på å fylle den godt, og å få vatt inn i alle kroker. Så kan du sy igjen hullet og feste tråden.
Om du vil sy på bart, slik jeg har gjort, med en tråd, eller en munn, kan du gjøre det nå.

img_20170216_101327

Tadaaa, du har laget deg en krabbe!

Du kan gjerne selge ferdige produkter laget med mine oppskrifter, men gi en referanse til meg eller min oppskrift, enten bloggen eller instagrammen min. Dette gjelder privat salg slik som epla, etsy, instagram, facebook osv. Ikke post oppskriftsteksten eller bildene på egen blogg uten å gi referanse til meg eller å spørre meg om det er greit først. Du kan reposte denne oppskriften, bare pass på at det er linket tilbake til meg.

Gi meg gjerne konstruktiv kritikk på mønsteret, siden dette er mitt første ordentlige forsøk på ett. Hvis du ender opp med å lage din egen krabbe, må du gjerne vise meg! Hvis du legger ut på instagram kan du tagge med #katrineklarer, og også gjerne #heklekjærleik.

katrineklarer

Takk!

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s