Solbrille-etui med kaktus

Solbrille-etui med kaktus

IMG_20170422_145220

Hei alle sammen!
Nå venter jeg så fælt på varmen at jeg fant ut jeg ville hekle meg et solbrille-etui, og her er hvordan du kan lage et til deg selv også! 🙂

IMG_20170422_144357

Hva du trenger:
Garn: Jeg brukte Sandnes Garn Line til selve etuiet, og så Tuva Helårsgarn fra Europris til kaktusene. Dette er egentlig helt tilfeldig. Jeg brukte bare opp noe restegarn, og dvs. at du trenger ikke mye av hver slag. Kanskje et halvt nøste av brunt og bare litt grønt. Men, så lenge du ha noe ala bomullsgarn som er i ca. samme tykkelse, så burde det gå fint.
Nål: 4 mm. Garnene mine passer nål 4 og 3,5-4, så da ble det nål 4. Om du bruker noe annet kan størrelsen på etuiet bli annerledes.
Knapp. En liten knapp som passer til etuiet og hullet. Min er ca. 1,5 cm i diameter.

Spesielle masker og teknikker du må kunne:
The crunch stitch
Tapestry crochet 
Først er det maskene som jeg har brukt. Jeg fant et fint mønster jeg likte veldig godt som heter The crunch stitch. I lenken vises det hvordan du gjør det, på engelsk altså. Om du ikke er så vandt til hekleterminologien på engelsk, så har jeg fritt oversatt det til norsk under:

Rad 1: Hopp over 2 m (dette tilsvarer 1. halvstav). *kjm i neste m, 1 halvstv i neste m* gjenta fra *-* ut omgangen. Kjm i neste m. Snu arbeidet.
Rad 2: 2 lm (tilsvarer 1. halvstv). *Kjm i neste halvstv(fra forrige runde), 1 halvstv i neste kjm m(fra forrige runde).* Gjenta  fra *-* ut omgangen. Kjm i siste m. Snu.
Herfra gjentar du rad 2 ut arbeidet. 

IMG_20170422_144414
Crunch stitch på kroppen av etuiet, Tapestry crochet på flappen.

Når det gjelder Tapestry crochet så er dette en måte å hekle på med flere farger som gjør at ikke tråden fra de andre fargene synes. Dette er helt nytt for meg, så dette er første gangen jeg prøvde det selv også. Men, det er veldig gøy 🙂 Jeg fant en blogg som beskrev fremgangsmåten veldig fint; tapestry crochet. Igjen er dette på engelsk, men hun viser med mange gode bilder. Garnstudio har også en instruksjonsvideo på dette. Tingen er egentlig det at du hele tiden fører med deg den andre fargen mens du hekler. Dette gjør du ved å holde tråden tett inntil arbeidet med den venstre hånden. Så hekler du liksom «rundt» tråden med fargen du hekler med.

Oppskriften

Selve etuiet:
Legg opp 31 lm.
Så begynner du med The crunch stitch. (altså når du hopper over 2 lm, vil det si å begynne i den 3. lm fra nåla).

Rad 1: Hopp over 2 m (dette tilsvarer 1. halvstav). *kjm i neste m, 1 halvstv i neste m* gjenta fra *-* ut omgangen. Kjm i siste m. Snu arbeidet.
Rad 2: 2 lm (tilsvarer 1. halvstv). *Kjm i neste halvstv(fra forrige runde), 1 halvstv i neste kjm m(fra forrige runde).* Gjenta  fra *-* ut omgangen. . Snu.
(det kan være litt keitete i slutten, men prøv å få lagd alle maskene. Om du blir usikker kan du telle masker for å forsikre deg om at du får laget nok. Det skal være 30 stk)
Herfra gjentar du rad 2 ut arbeidet. 

PS. Om du ikke vil ha denne teksturen eller føler det blir for vanskelig, eller kjedelig, så kan du også bare hekle med bare halvstaver. Da vil du få en glatt overflate isteden. 

Dette gjør du frem og tilbake frem til arbeidet måler ca. 15 cm. Dette vil være ca. 30/31 omganger. Om du vil ha etuiet større enn dette kan du bare fortsette, men jeg har målt flappen over til å være ca. halvparten så stor som dette målet, så da vil den eventuelt bare være litt kortere.

IMG_20170421_202926l

Her er hvordan arbeidet så ut da jeg hadde heklet 15 cm med Crunch stitch. Nå fortsetter du bare videre med flappen.

Flappen – mønsteret:

PS. det er flere design å velge mellom her.

Her fortsetter du på arbeidet, men nå skal du hekle med bare halvstaver, og med fargemønster. Siden vi skal sy sammen etuiet etterpå, og la flappen henge over, så vil du hekle mønsteret opp ned. Siden vi også hekler frem og tilbake(altså at vi snur arbeidet etter hver omgang) vil du også måtte begynne i venstre og høyre side om hverandre. Men, dette er ikke noe problem. Jeg har laget en tegning over mønsteret under, og også skrevet tall etter hvor du skal begynne. 1= 1. omg, 2= 2. omg, osv.

IMG_20170422_143141


Okei, hva betyr alt i bildet/mønsteret? Vel, som du ser er mønsteret opp ned, siden vi skal hekle alt i ett stykke. Så derfor begynner på der hvor det står 1. Ved siden 1-tallet ser du en liten brun runding, dette betyr at du skal lage 1 lm når du snur arbeidet, altså på begynnelsen av hver runde. Denne telles ikke som maske i arbeidet, men er der bare for å gjøre det litt lettere å snu.
Så i første runde ser du at det er en skrå strek. Dette betyr at du skal felle. Altså, her kan du bare hekle sammen de to første maskene. Dette er bare for å få flappen til å ligge litt finere, og for å få antall masker til å gå opp. Nå vil du ha 28 masker og 4 forskjellige «mønsterrapporter» fordelt på disse 28 maskene, med 7 masker i hver. Men, ikke stress, bare følg linjene og rutene.
Det som har brune prikker hekler du med bunnfargen, som i mitt tilfelle er brunt. Det med grønne kryss hekler du i mønsterfargen, altså grønt. Grunnen til at det er kryss der er egentlig kun for å markere det tydelig at du skal bytte farge, og gjøre det lettere å se mønsteret.
I den siste runden er det også noe annereledes. Som du ser på midten så er det to rundinger. Her skal du lage luftmasker. Altså så hekler du halvstaver som vanlig bort til der hvor rundingene er, og isteden for å lage halvstaver, lager du nå 2 lm og hopper over 2 m, før du fotsetter med halvstaver som før. Dette er for å lage hull til knappen.

IMG_20170421_213133n

Så er det å huske på å hekle med to tråder samtidig da. Da har du liksom alltid to tråder, slik som på bildet over, også holde du den du ikke skal hekle med tett inntil arbeidet, og bruker den andre til å hekle med. Du oppdager fort om du har gjort det feil. Om du vil kan du også gjøre usynlig fargebytte, men jeg gjorde ikke det nå. Jeg følte det gikk fint, og jeg ville heller ikke gjøre det vanskeligere for meg selv enn det allerede var.
En annen ting som er viktig å huske på er at du må være obs på hva som er baksiden. Hver gang du snur må du nemlig få med deg den grønne tråden også, og dette vil være litt synlig. Derfor bør du passe på å få gjort dette på baksiden. Slik:

Så først tar du tråden og fører den over til den andre siden. Slik at den blir seende ut som på bilde 2. Så fortsetter du bare arbeidet med å holde tråden tett inntil med venstre hånd som før. Dette er bare for å få med seg tråden.

Montering:

IMG_20170421_220005j

Fest alle tråder.
For å montere sammen dette stykket du har heklet så syr du bare sammen på sidene hvor det er Crunch stitch mønster. Altså ikke hele veien opp siden, ikke der hvor flappen er, men bare der du laget Crunch stitch. Jeg vrengte arbeidet og sydde sammen på vranga, sånn at det skal være minst mulig synlig.
Til slutt fester du knappen der hvor du føler den passer. Jeg festet min litt under halvveis på fremsida.

Og så har du laget deg ett brilleetui, og er klar for dager på verandaen eller på stranda! 🙂

IMG_20170422_145220

Jeg håper oppskriften er forståelig, ellers er det bare å spørre! Lager du et etui selv vil jeg gjerne se det! Del gjerne på Instagram under taggen #katrineklarer 🙂 (følg meg gjerne også!)

Du kan gjerne selge ferdige produkter laget med mine oppskrifter, men gi en referanse til meg eller min oppskrift, enten bloggen eller instagrammen min. Dette gjelder privat salg slik som epla, etsy, instagram, facebook osv. Ikke post oppskriftsteksten eller bildene på egen blogg uten å gi referanse til meg eller å spørre meg om det er greit først. Du kan reposte denne oppskriften, bare pass på at det er linket tilbake til meg.

Reklame

2 kommentarer om “Solbrille-etui med kaktus

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s