C2C Lua – gratis oppskrift

C2C Lua

20170824_114530

Så, jeg liker veldig godt c2c teknikken i hekling, og satt en dag og tenkte… hva med å lage en lue i c2c? Det kunne jo vært kult.
Så jeg googlet litt og fant ut hvordan man kunne lage et rektangel i c2c og tenkte at da burde det jo være lett! Og, det var det og. Her kommer oppskriften, eller kanskje heller tutorialen/diy på hvordan du kan lage din egen C2C Beanie/C2C Lua.

Om du ikke kan c2c teknikken så lagde jeg en tutorial på det som ligger her.  Men jeg legger også inn bildet jeg lagde som forklarer hvordan du gjør det her. Trenger du mer forklaring kan du gå inn på innlegget, eller finne andre tutorial på teknikken.

c2cmedskrift

For å lage C2C Lua finner du først et garn du liker. Hva slags garn eller hva slags tykkelse er helt opp til deg. På den gråe varianten brukte jeg Peru fra Trysilgarn fra Europris og nål 3,5 mm, på den sennepsgule brukte jeg Sandnes Alpakka/ull og nål 5 mm. Som du ser så gir det luene er litt forskjellig uttrykk.
Jeg brukte mellom 75-100 g garn, altså lurt  ha 2 nøster.

Lua består av en del i c2c hekling, en heklet topp, og en heklet bunn. Lua lages altså i 3 omganger. 

C2C rektangel:
Begynn som en vanlig c2c firkant og øk helt til du når en høyde du vil ha. Du kan enten måle over hodet ditt, eller finne en lue du liker. Jeg brukte en lue jeg liker godt som er litt baggy. Den høyden du velger nå vil bli enda litt lengre senere, så ha det i tankene. Til slutt skal vi nemlig hekle noen runder på toppen, og da vil den bli litt lengre. Både den gråe og sennespgule er ca. 18 cm høy i c2c heklinga, 17 ruter i grå, og 11 ruter i sennepsgul. Ferdig lengde er derimot 25 cm, med topp og bunn.

20170823_182645
Her har jeg nådd ønsker lengde, og vil ikke øke mer på toppen.

Når du når den høyden på lua som du vil ha (18 cm hos meg) så skal vi forandre c2c teknikken litt. For å danne et rektangel skal du nå kun øke i den ene sida, og felle i den andre sida. Du øker i den sida som skal være rundt hodet, mens den sida som er høyden på lua skal du nå felle i. Dette vil gjøre at høyden forblir den samme hele tiden, mens bredda øker.

20170823_184637
Her kan du se toppen blir ikke høyere, men beholder høyden, mens bredda vokser.

Her er et bilde over hvordan du feller:

c2cdec2

Så fortsetter du slik til du når ønsket bredde.

20170823_204741
Her har jeg nådd ønsket bredde.

Denne finner du ved å rett og slett prøve arbeidet ditt over hodet. Ta tak i hver ende og se om den passer rundt hodet ditt.

20170823_204620
Hekling er ikke alltid like glamorøst 😉 Test bredden ved å holde arbeidet rundt hodet ditt.

Hvis du må strekke den en del kan den bli for liten, eller ganske stram rundt hodet. Er den for løs rundt hodet, vil den blir for stor. Dette kommer også litt an på hvilken «fit» du vil ha. Min gråe versjon ble litt stram, men den passer likevel, men på den sennepsgule valgte jeg å lage den litt større, fordi jeg liker de litt mer løse. Den gråe var 35 ruter bred, ca 40 cm, og den sennespgule 27 ruter bred og ca 43 cm. Dette kommer jo altså helt an på din hodeform og alder. Jeg har et litt stort hode.

20170823_213440(0)

Når du er fornøyd med bredda på lua så skal du begynne å felle i denne enden også. Altså så gjør du som i vanlig c2c hekling, ved å felle i begge hjørner. Da vil du til slutt sitte igjen med et rektangel i c2c.

Nå kan du sy igjen dette rektangelet i kortendene. (du kan også hekle sidene sammen om du ønsker det) Her kan det være lurt å tenke på hva du vil ha som fremside og som bakside av lua. C2c teknikken gjør jo at du snur hver gang, så det finnes vel egentlig ikke noe riktig rettside, men sidene er likevel litt annerledes i utseende.

Inked20170823_214417_LI

Toppen av lua:
Start med en ny tråd i skøyten av der du sydde sammen:
1: 3 lm, 3 st i hver rute hele veien rundt. (Se bilde under)
2: 3 lm, fell ved å hekle 2 staver sammen hele veien rundt, om det ikke går opp i partall hekler du bare den siste staven vanlig
Fell slik aom runde 2 til du kun har et lite hull igjen, ca 3-4 runder, og sy igjen dette hullet.

Bunnen av lua:
Start med ny tråd i bunnen av lua, i skøyten fra hvor du sydde sammen kortendene.
3 lm, 3 st i hver rute hele veien rundt

k
Lag staver slik, stav i stav i de rutene du kan det, og 3 staver i hullet på de andre.

Nå kommer det litt alternative måter å gjøre kanten på:
For å skape en vrangbordeffekt så heklet i rundt stavene. Dette betyr at du ikke hekler i løkkene, men heller tar nåla rundt staven fra forrige runde. Enten ved å gå inn foran, eller å gå inn bak. Drops Design har en grei video på hvordan man gjør det.

20170823_223233
Du skal hekle «rundt stave/om staven» slik. Se gjerne videoen i linken over. Det er lettere å vise med video enn med bilde.

På den gråe lua lagde jeg vrangbord på denne måten ved å lage 3 om staven forfra, og 3 om staven bakfra annehvert hele veien rundt. Jeg gjorde 3 og 3 for at det skulle se fint ut sammen med rutene i c2c mønsteret som består av 3 staver.
På den sennepsgule ville jeg ha en litt mer stram bord siden lua er litt større, og vekslet da med 1 om staven forfra og 1 om staven bakfra om hverandre. Dette gir litt strammende effekt, men ikke mye. Det ser også veldig fint ut.

20170824_122534

Uansett hvilken måte du velger skal du lage en runde med bare staver først.
På den gråe lua lagde jeg 4 runder til med om staven masker, og på en gule lagde jeg 3 runder til med om staven masker. Igjen så kommer dette helt an på hvilket utseende du vil ha, så du kan lage denne borden lengre eller kortere alt etter som du vil ha den.

Og da var du ferdig med lua di! Jeg håper disse instruksjonene var forståelige, og at du liker den nye lua di. (Det gjør i hvert fall jeg.)

Hvis du vil dele bilder med meg blir jeg veldig glad! Enten via Ravelry eller Instagram. På Instagram må du gjerne tagge med @katrineklarer eller med #katrineklarer #c2cbeanie #c2clua 🙂 Det ligger også flere bilder av lua på Instagram. 🙂 (du kan klikke på knappen under for å legge til på Raverlry :))

C2C teknikken er ikke oppfunnet av meg, jeg har kun brukt den som inspirasjon til denne oppskriften. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s